Artykuły: Zdrowie
• Grillowanie nie jest najzdrowszą formą przygotowania posiłku
Grillowanie tłustych mięs i kiełbas nie jest zdrową formą przygotowywania jedzenia. Są grupy osób, którym tak przygotowane potrawy zdecydowanie się...
2024-05-01
• Naukowcy szukają chętnych, którzy razem z nimi opracują recepturę na produkt mleczny
Naukowcy z Olsztyna poszukują chętnych do współpracy przy tworzeniu produktu mlecznego. Produkt ma odpowiadać na potrzeby osób zmagających się z...
2024-04-28
• Śmieciowe jedzenie może w młodości uszkadzać mózg
Badanie na szczurach wskazało, że jedzenie tzw. śmieciowej żywności w młodym wieku prowadzi do zaburzeń pamięci, które się nie cofają. Pomóc może...
2024-04-19
• Lekarze przeprowadzają przełomowe operacje wad ortognatycznych
Przeprowadzamy pierwsze w Polsce, a nawet na świecie, operacje wad ortognatycznych - z mikrometryczną precyzją, przy użyciu dostępnej i taniej...
2024-04-16
• W rybach i owocach morza jest więcej PFAS niż by się wydawało
Narażenie na tzw. wieczne chmiekalia, wynikające ze spożywania ryb i owoców morza wydaje się być niedoszacowane – informuje pismo „Exposure and...
2024-04-14
• Choroby układu sercowo-naczyniowego są głównym zabójcą Polaków
Choroby układu sercowo-naczyniowego są wciąż tzw. głównym zabójcą Polaków. Ponadto przybywa czynników je powodujących, np. wzrasta sprzedaż...
2024-04-13
• Sposób odżywiania może wpływać na funkcjonowanie mózgu
Dieta to nie tylko zdrowie fizyczne. Sposób odżywiania może wpływać na funkcjonowanie mózgu, a przez to na ryzyko odczuwania stanów lękowych lub...
2024-04-06
• Mieszkańcy miast tracą pożyteczne mikroorganizmy jelitowe
Mikrobiota jelitowa ludzi żyjących na terenach zurbanizowanych coraz bardziej ubożeje. Utrata kluczowych gatunków mikroorganizmów przyczynia się...
2024-04-05
• Białe plamy na samorządowej mapie Polski - gdzie w Polsce znikają apteki?
2000. Tyle aptek zniknęło z mapy Polski od 2018 roku [1], czyli od ostatnich wyborów samorządowych. Niechlubny poczet „znikających aptek” otwiera...
2024-04-02
• Do jedzenia w święta trzeba podejść z rozsądkiem
Dietetyczka Martyna Puc radzi, aby do jedzenia w Wielkanoc podejść zdroworozsądkowo, zachować regularność posiłków i zapanować nad ich obfitością.
2024-03-31