reklama
kategoria: Zdrowie
21 lipiec 2020

Czy warto jeść pietruszkę?

fot. nadesłane
Choć pietruszka jest niezwykle cennym i zdrowym składnikiem naszej diety, nie wszyscy znają jej lecznicze właściwości. Należąca do rodziny selerowatych, zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych, które korzystnie oddziałują na nasz organizm.
REKLAMA
Pietruszka jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witamina B12, beta karoten, witamina C, fluor, kwas foliowy, witamina K, chlorofil, wapń, żelazo i niezbędne kwasy tłuszczowe. Występuje w dwóch odmianach: pietruszka korzeniowa – jadalny jest korzeń oraz liście oraz pietruszka naciowa – jadalne są tylko liście. Pietruszka jest idealnym dodatkiem to codziennej diety, trzeba tylko przyzwyczaić się do jej charakterystycznego smaku.


Ważne składniki odżywcze

Pietruszka zawiera bardzo dużo składników odżywczych, między innymi:
  • Witaminę C – zawiera jej więcej niż większość innych warzyw, a nawet pomarańczy.
  • Beta karoten – silny przeciwutleniacz, który zapobiega chorobom oczu. Poprawia również odporność oraz chroni przed toksynami i komórkami rakowymi.
  • Kwas foliowy – odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu zdrowego układu krążenia. Wspomaga prawidłowe namnażanie się komórek i ich dojrzewanie.
  • Fluor i wapń – są bardzo korzystne przy rozwoju zębów i kości.
  • Chlorofil – ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Zwalcza również katar, zapalenie zatok oraz nieprzyjemny zapach potu.
  • Kwas alfa-linolenowy – ważny kwas tłuszczowy, który obniża ciśnienie krwi, zapobiega nowotworom oraz wykazuje korzystne działanie względem mózgu. Spowalnia powstawanie aterosklerotycznych zmian, które powodują twardnienie tętnic i miażdżycę.
  • Śladowe ilości witaminy B12 – która wspomaga układ nerwowy i syntezę DNA.

Korzyści dla zdrowia

Dzięki wielu składnikom odżywczym pietruszka ma następujące zastosowania lecznicze:
  1. Pomaga zwalczać przeziębienie, gorączki i infekcje.
  2. Zapobiega próchnicy oraz powstawaniu nieprzyjemnego oddechu.
  3. Ma właściwości moczopędne i działa korzystnie przy chorobach nerek.
  4. Pomaga zwalczać anemię dzięki wysokiej zawartości żelaza i kwasu foliowego.
  5. Wspomaga trawienie, przeciwdziała zapaleniom, reguluje cykl menstruacyjny i zwalcza towarzyszący miesiączce ból.
  6. Zwiększa odporność.
  7. Oczyszcza krew, dzięki czemu jest używana przy leczeniu chorób wątroby.
  8. Zwalcza wolne rodniki, dlatego zapobiega procesom starzenia się, chorobom układu krążenia i nowotworom.
  9. Hamuje wydzielanie histaminy przy atakach alergii, dlatego jest używana w leczeniu pokrzywki i innych objawów reakcji alergicznych.

Wprowadzanie do diety

Pietruszkę można w następujący sposób wprowadzić do codziennej diety:
  • Dodać posiekaną pietruszkę z sokiem z cytryny (jako dressing) do pokrojonych świeżych lub grillowanych warzyw.
  • Użyć pasty z pietruszki, cytryny, imbiru i czosnku do marynowania ryb.
  • Dodać pokrojony korzeń pietruszki do potraw z warzyw, sałatek, surówek i zup.
  • Dodać posiekaną pietruszkę do soku z marchewek, buraków i pomarańczy. Powstanie orzeźwiający, bogaty w witaminy sok.
  • Posypać natką pietruszki sałatki, surówki, ziemniaki i zupy.

Zastosowanie pietruszki w codziennej diecie jest właściwie nieograniczone.


Efekty uboczne

Należy zwrócić uwagę w następujących sytuacjach:
  • Pietruszka nie powinna być spożywana w nadmiarze przez kobiety w ciąży, ponieważ składniki w niej zawarte mogą wpłynąć na skurcze mięśni macicy.
  • Pietruszka zawiera duże ilości szczawianów, które mogą się skrystalizować i spowodować powstawanie kamieni nerkowych u osób narażonych na choroby nerek.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Łeba
3.7°C
wschód słońca: 07:46
zachód słońca: 15:30
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Łebie